Îți dorești să slăbești? Programează-te la o consultație cu unul dintre specialiștii noștri:

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Privacy Policy și Terms of Service Google.

Conform “Manualului de diagnostic si statistica a tulburarilor mentale – editia a IV-a (DSM-IV), tulburarile de comportament alimentar includ doua diagnostice specifice: anorexia nervoasa si bulimia nervoasa.

Anorexia nervoasa se caracterizeaza prin refuzul de a mentine o greutate corporala minima, iar bulimia nervoasa se caracterizeaza prin episoade repetate de mancat compulsiv urmate de comportamente compensatorii inadecvate, cum ar fi varsaturile autoprovocate, abuzul de laxative, de diuretice sau de alte medicamente sau exercitii fizice excesive. O perturbare in perceptia conformatiei si greutatii corpului este elementul esential, atat al anorexiei nervoase cat si al bulimiei nervoase. De asemenea, este prevazuta o categorie, tulburarea de comportament alimentar fara alta specificatie, pentru tulburarile care nu satisfac criteriile pentru o tulburare de comportament specifica. Un exemplu, din aceasta categorie, este tulburarea de comportament alimentar de tipul “mancat compulsiv” caracterizata prin episoade recurente de alimentatie excesiva compulsiva, in absenta comportamentului extrem de control al greutatii (restrictii alimentare extreme, autoinducerea vomei, folosirea de laxative, etc).

Tulburarile de comportament alimentar sunt in primul rand “tulburari cognitive” reprezentate prin aceea ca persoanele cu aceste afectiuni isi intemeiaza evaluarea propriei persoane in mare masura sau chiar exclusiv, pe imaginea pe care o au in legatura cu conformatia si cu greutatea corporala, precum si cu abilitatea lor de a le controla (C. Fairburn). Exista un subgrup de pacienti care prezinta o supraevaluare a controlului asupra alimentatiei in sine, acest grup de personae tin o dieta extrem de riguroasa si manifesta diverse forme de supraveghere a dietei (numararea caloriilor, evitarea unor alimente, etc) (C. Fairburn).

Conform DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) exista urmatoarele tipuri de tulburari de comportament alimentar: anorexia nervoasa, bulimia nervoasa, consumul compulsiv de alimente (Binge Eating Disorder-BEG), comportamentul alimentar restrictiv (Avoidant/Restrictiv Food Intake Disorder-ARFID), precum si alte tulburari de hranire sau alimentatie (Other Specified Feeding or Eating Disorder) si tulburari nespecifice de hranire si alimentatie (Unspecified Feeding or Eating Disorder).

NOI TE PUTEM AJUTA

La Clinica Medicala de Nutriție SuperDietdr. Luana Sebestyen se ocupa de tulburarile de comportament alimentar avand certificare CREDO – Oxford in tratamentul tulburarilor de comportament alimentar.

Contactează-ne la numarul de telefon 0770364216 sau 0314255668 pentru a afla mai multe detalii și pentru o programare. Începe chiar ACUM să faci schimbări utile în viata ta!

Fii la curent cu noutățile

Abonează-te la newsletter!

Articole similare