Îți dorești să slăbești? Programează-te la o consultație cu unul dintre specialiștii noștri:
Nutritia se defineste ca totalitatea proceselor fiziologice prin care organismul metabolizeaza si asimileaza nutrientii necesari pentru crestere, dezvoltare, refacerea tesuturilor. Astfel nutritia si terapia medicala nutritionala sunt elementele esentiale pentru dezvoltarea armonioasa a organismului uman, mentinerea starii de sanatate, preventia aparitiei unor patologii cat si tratamentul dupa aparitia acestora.
Nutrientii, acele substante biochimice indispensabile organismului uman pentru crestere si supravietuire, sunt inclusi in proportii si cantitati variate in diferite alimente, care sunt eliberati in urma metabolizarii acestora. Din punctul de vedere al functiei exercitate in organism cat si al cantitatii necesare, nutrientii se impart in doua categorii: macronutrienti (glucide, lipide si proteine) si micronutrienti (vitamine si minerale).
Nutrientii esentiali sunt reprezentati de acele elemente (aminoacizi, acizi grasi) care nu pot fi sintetizate de catre organismul uman si de aceea este obligatoriu aportul lor din surse exterioare. Absenta acestora din alimentatie timp mai indelungat, in special in perioada de crestere, poate conduce la disfunctionalitati ale organismului.
O alimentatie echilibrata nutritional contine un aport caloric adecvat necesarului organismului, care sa ofere toti macronutrientii necesari, in proportiile optime – glucide 50-55%, lipide 25-30% si proteine 10-15% din totalul caloriilor si implicit toti micronutrientii. Piramida alimentatiei corecte oglindeste aceste procente.
Necesarul caloric zilnic variaza în functie de varsta, sex, greutate corporala, forma si compozitia corpului, statusul hormonal, activitatile zilnice. O persoana sedentara are un necesar caloric de 25 kcalorii pe kilogram (totalul situandu-se intre 1500 si 1900 kcalorii/zi), iar o persoana activa, aproximativ 35 kcalorii pe kilogram (intre 2100 si 2700 kcalorii/zi).
La copii, necesarul energetic raportat la greutate este mai mare, mai ales în primii ani de viata, fiind concentrat pentru cresterea si dezvoltarea intregului organism. Acesta variaza in functie de varsta si sex: 1300 kcalorii in primii 3 ani de viata, 1700 kcalorii intre 4-6 ani, 2400 intre 7 si 10 ani, 2800 intre 15 si 18 ani pentru baieti si 2100 kcalorii pentru fete.
Alimentatia sanatoasa, parte componenta a stilului de viata sanatos – care induce si mentine starea de sanatate, prevenind imbolnavirea, mai ales patologia cardiometabolica – defineste acel tip de alimentatie care este adaptata si echilibrata energetic si nutritional fiecarei persoane, ce-i asigura dezvoltarea optima a organismului, ii mentine starea de sanatate, previne imbolnavirile si astfel ii creste speranta de viata cat si calitatea acesteia. Caracteristicile esentiale ale alimentatiei sanatoase sunt: moderatia, diversitatea, calitatea.
Neadaptand aportul caloric la necesarul organismului, cand exista un dezechilibru intre aportul si consumul energetic (prin aport caloric excesiv sau prin reducerea activitatii fizice), apare obezitatea.
Obezitatea este o boala cronica, caracterizata prin acumulare de tesut adipos in exces, cu important impact negativ la nivel individual, populational, socio-economic si cultural.
Epidemiologia obezitatii in Romania releva 30% din populatie cu obezitate si aproximativ 20% cu suprapondere, existand astfel peste 3,5 milioane de obezi; doar 10% dintre acestia merg la un control medical; numai 1% dintre ei sunt inclusi intr-un program national de educatie impotriva obezitatii.
Numarul copiilor suprapoderali a crescut cu 18% in ultimii 10 ani: 40% dintre copii sunt supraponderali. 60% dintre adulti sunt supraponderali, iar 30% sunt obezi; procentul barbatilor afectati de obezitate este de 27%, iar cel al femeilor de 29%. Cifrele sunt oferite de centrul de statistica sanitara din Ministerul Sanatatii Publice si de Societatea de endocrinologie.
Tesutul adipos, reprezentat de adipocite, sintetizeaza substante cu rol endocrin si paracrin – acizi grasi liberi, adipokine (leptina, adiponectina, rezistina), proteine proinflamatorii (proteina C reactiva, TNF – alfa, IL-6), chemochine (MCP-1, IL-8), PAI-1, catepsina, VEGF, HGF, hormoni corticoizi, ale caror efecte, prin mecanisme diferite, conduc la patogeneza diverselor complicatii si comorbiditati ale obezitatii.
Riscurile si complicatiile obezitatii decurg in functie de mecanismele patogenice:
- Complicatii datorate diverselor peptide sintetizate la nivelul tesutului adipos patologic – diabetul zaharat, dislipidemia aterogena, sindromul metabolic, hipertensiunea arteriala, boala cardiovasculara, insuficienta cardiaca, unele forme de neoplazii (esofag, intestin, ficat si vezica biliara, pancreas, rinichi, limfoproliferative, endometru si col uterin, san, prostata), hiperuricemia si guta, colecistita cronica litiazica, steatohepatita, inflamatia subclinica, tulburari ale functiei de reproducere, boala cronica de rinichi.
- Complicatii ce apar datorita efectelor mecanice ale masei crescute de tesut adipos – bolile osteoartiulare, apneea obstructiva de somn, sindromul de hipoventilatie si hipoxemia consecutiva, hernie hiatala si reflux gastroesofagian, patologia venoasa cronica si tromboze si tromboembolism venos, mobilitate defectuoasa, incontinenta urinara.
De-a lungul vietii, exista mai multe perioade critice cand creste riscul aparitiei obezitatii, desi aceasta poate aparea la orice varsta:
- in utero, prin aportul alimentar al mamei neadaptat necesarului nutritional sau daca mama prezinta diabet zaharat, existand risc mai mare de obezitate la varsta copilariei
- copiii sub 3 ani; curba cresterii in greutate este un indicator important de risc
- varsta de 5-7 ani: studiile prospective si retrospective au demonstrat ca peste 50% din copii supraponderali la aceste varste devin obezi la maturitate
- adolescenta: adolescentii supraponderali au un risc de obezitate la varsta adulta de 5-20 ori mai mare decat adolescentii normoponderali
- varsta inaintata – prevalenta obezitatii creste in paralel cu trecerea anilor, atat pentru femei cat si pentru barbati, fiind mai frecventa de 3-4 ori dupa 60 ani fata de decada a doua de viata, prin reducerea ratei metabolice bazale, cu 5% pentru fiecare decada de varsta si scaderea consumului energetic prin limitarea activitatii fizice.
- pentru femei, perioadele precum sarcina si menopauza sunt cu risc de aparitie si mentinere a excesului ponderal, prin modificarile profilului hormonal
- o importanta deosebita trebuie acordata nutritiei din perioadele pre si postmenopauza. Astfel, odata cu trecerea anilor, are loc scaderea ratei metabolismului bazal cu 15-20%. Masa musculara se reduce cu 2-3% la fiecare 10 ani, iar acest lucru are drept consecinta cresterea cantitatii de masa adipoasa. In plus, nivelul scazut de hormoni estrogeni din organism are drept consecinta depunerea tesutului adipos in special în zona abdominala, atat sub forma de tesut adipos subcutanat, dar si intrabdominal, perivisceral, sporind exponential riscul debutului diabetului zaharat si a bolilor cardiovasculare.
Programul de nutritie personalizata
Pentru prevenirea si gestionarea eficienta a obezitatii cat si a complicatiilor asociate, am creat programul de nutritie personalizata. Acest program este special conceput pentru obtinerea unei greutati optime, dar mai ales pentru mentinerea acesteia pe termen lung.
La initierea programului, pacientul este atent evaluat. Anamneza urmareste sa aduca detalii importante despre istoria familiala a obezitatii, starea ponderala a partenerului de viata, aportul alimentar cu frecventa meselor, tipul alimentelor consumate, comportamnetul alimentar si atitudinea fata de alimente, caracteristicile psihologice si gradul de motivare, istoria personala a curbei ponderale, prezenta dietelor si rezultatele acestora in timp, patologii si medicatii asociate care pot influenta greutatea, prezenta complicatiilor si comorbiditatilor.
Examenul clinic si paraclinic furnizeaza informatii ale starii prezente – determinarea greutatii, determinarea compozitiei corporale cu ajutorul tehnicii DEXA (Dual Energy Xray Absorptiometry – standardul de aur in diagnosticul obezitatii), masurarea principalelor circumferinte, dozari biochimice si hormonale.
Aceste informatii sunt esentiale in stabilirea diagnosticelor, conturarea profilului metabolic si psihologic al pacientului, calcularea greutatii adecvate si a necesarului caloric pentru obtinerea acesteia, pentru a stabili strategia terapeutica nutritionala optima, adaptata acestui profil cat si pentru recomandarea consultatiilor interdisciplinare pentru o abordare complexa si integrativa a cazului.
Astfel, se elaboreaza planul si programul de nutritie personalizata, care va fi in permanenta adaptat pe masura inaintarii in program, prin dialog permanent cu pacientul, in functie de ritmul scaderii in greutate si mentinerii acestuia, de motivatia acestuia de a-si atinge obiectivele, urmarind in permanenta optimizarea gradului de complianta si aderenta la programul de nutritie.
Experienta noastra, confirmata si de cercetarile din centrele universitare internationale, a demonstrat ca rezultatele semnificative si durabile in scaderea ponderala au fost obtinute de catre pacientii care au beneficiat de programele de monitorizare coordonate medical, desfasurate pe o durata de timp suficienta incat sa se poata obtine o modificare reala in stilul alimentar, capabila sa le mentina greutatea obtinuta pe termen lung.
Fii la curent cu noutățile
Abonează-te la newsletter!
Ce femei prezintă riscul pentru diabet gestațional? Care este tratamentul și ce complicații pot apărea?
Dieta vegetariană este sănătoasă, dar trebuie să îți ofere nutrienții necesari ca să ai energie și să te simți bine.
Cum poate influența aportul de calciu pierderea în greutate? Ce alimente să mănânci pentru aportul zilnic de calciu?
Femeile peste 40 de ani au anumite necesități nutriționale, pe care este important să le respecte pentru un stil de viață sănătos.