Îți dorești să slăbești? Programează-te la o consultație cu unul dintre specialiștii noștri:

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Privacy Policy și Terms of Service Google.

Părerile despre sare sunt împărțite, mai ales din pricina numeroaselor informații în contradictoriu care circulă prin media, dar și a imaginii negative pe care sarea o are în rândul persoanelor cu afecțiuni cardiace sau probleme de greutate.

Este sarea nocivă pentru sănătate?

Sarea este compusă din nouă minerale: sodiu și clorură. În medie, este împărțită în 40% sodiu și 60% clorură, deși aceste cifre pot varia în funcție de tipul de sare. Doza recomandată pentru un adult sănătos este nu mai mult de 2300 mg sodiu pe zi, însemnând aproximativ o linguriță de sare.

Bineînțeles, având în vedere cantitatea de sare conținută în majoritatea produselor alimentare consumate în timpul unei zile, nu este de mirare că majoritatea dintre noi consumăm mai mult decât doza zilnică recomandată. Sarea a intrat în vizorul publicului larg în anii 1970, atunci când un expert în domeniul sănătății a recomandat scăderea cantității de sare consumată cu 50%, în parte datorită conexiunii dintre sare și hipertensiune descoperită la acel moment.

Astăzi știm că sarea poate duce la o reținere mai mare de apă în corp, ceea ce crește tensiunea arterială și pune presiune pe inimă și alte organe, precum rinichi și creier. Din acest motiv, persoanele cu hipertensiune arterială sunt sfătuite să urmeze o dietă în care se regăsește o cantitate foarte mică de sare, care va ajuta la scăderea presiunii arteriale ridicate.

Poate sarea să fie benefică pentru sănătate?

În cazul hipertensiunii arteriale cu siguranță nu, dar pentru persoanele cu o tensiune arterială normală, anumite studii au descoperit că dietele slabe în sodiu au condus la formarea rezistenței la insulină. Există dovezi că prea puțin sodiu în dieta alimentară poate însemna un nivel crescut de colesterol și trigliceride în sânge – un studiu relevă faptul ca acestea pot crește și cu 4,6%, respectiv 5,9%.

Este important să știm că sodiul și potasiul sunt ioni, iar aceștia au rolul de a alimenta celulele și de a facilita „comunicarea” între neuroni. Corpul nostru are nevoie de echilibrul potrivit de sodiu și potasiu pentru a funcționa corespunzător – organismul conduce potasiul către celule și elimină sodiul pentru a genera o sarcină electrică ce alimentează neuronii. Mai mult, organismul se bazează pe ambele substanțe pentru a menține echilibrul optim al fluidelor și a asigura buna funcționare a rinichilor.

Care sunt diferitele tipuri de sare?

În vest, problema consumului excesiv de sare este binecunoscută, dar în țări precum Japonia și Coreea de Sud excesul de sare este chiar mai mare, deși aceste state au una dintre cele mai mici rate de boli cardiovasculare din lume. Cum se face că sănătatea celor din urmă nu este afectată de cantitatea mare de sare? Răspunsul este proveniența sării.

În vest, avem tendința să presărăm multă sare de masă pe alimente sau să mâncăm cantități mari de mâncare procesată cum ar fi carnea, pâinea sau mâncărurile semipreparate. În Japonia, spre exemplu, sarea folosită este extrasă din surse naturale, nu este puternic procesată și încă își păstrează o bună parte din minerale.

Există o multitudine de tipuri de sare, dar iată 3 dintre cele mai interesante:

  1. Sarea roz de Himalaya

Este considerată una dintre cele mai curate și sănătoase tipuri de sare existente, conținând aproximativ 84 de minerale (trace minerals)  și elemente, inclusiv potasiu. Cum sugerează și numele, sarea provine din minele din Munții Himalaya și este, în mare parte, nealterată de poluare sau alte substanțe chimice nocive.

  1. Sarea celtică de mare

Cunoscută și ca „sarea gri”, aceasta provine din Bretania, Franța și este nerafinată și cu un grad ridicat de umezeală, dar foarte bogată în minerale.

  1. Sarea de mare

Acest tip de sare este favorizat de persoanele din Japonia și alte țări din Asia de Est deoarece conține foarte mulți nutrienți.

Așadar, în funcție de istoricul medical, situația tensiunii arteriale, stilul de viață, efortul depus zilnic și alți factori, sarea poate fi benefică (în cantități foarte reduse!) sau nocivă. Fiecare persoană trebuie să își cunoască istoricul medical și în funcție de acesta să își modifice consumul de sare pentru a-și menține sănătatea.

Sfatul nostru este să alegeți alimente cu un conținut redus de sare si alte forme de sodiu, deasemenea, să folosiți condimente sănătoase, usturoi etc pentru a da savoare alimentelor fără să mai adăugați sare.

Cel mai ușor și sigur mod de a realiza acest lucru este să apelați la un medic nutriționist – vă aștepăm la SuperDiet cu răspunsuri la toate întrebările voastre, dar și sfaturi și îndrumare personalizată!

Fii la curent cu noutățile

Abonează-te la newsletter!

Articole similare