Îți dorești să slăbești? Programează-te la o consultație cu unul dintre specialiștii noștri:

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Privacy Policy și Terms of Service Google.

Neurologii numesc cortexul prefrontal partea executiva a creierului, pentru ca atunci cand acesta functioneaza optim, te ajuta sa iei cele mai bune decizii.

Daca nu se afla intr-o stare buna de functionare, deciziile insuficient sau incorect chibzuite te pot supune riscului de a avea o viata nefericita si chiar moarte timpurie.

Cortexul prefrontal este implicat in:

  • Prudenta, precautie, prevedere
  • Judecata, ratiune
  • Controlul impulsivitatii
  • Atentie
  • Organizare
  • Planificare
  • Empatie
  • Spiritul patrunzator, intelegerea elementelor profunde
  • Capacitatea de a invata din greseli.

In caz de obezitate, exista o activitate slaba la nivelul cortexului prefrontal, ducand la perturbarea proceselor mentionate mai sus.

Un cortex prefrontal sanatos te ajuta sa te focalizezi asupra planurilor si obiectivelor (cum ar fi cel continut in afirmatia: “Vreau sa traiesc o viata lunga, sanatoasa”) si te mentine pe drumul potrivit pe termen lung.

Conform unui studiu publicat in revista Nature Publishing Group Journal, intitulat Obesity, a fost demonstrat ca, intr-un grup de persoane sanatoase, functiile cortexului prefrontal s-au redus considerabil pe masura ce greutatea lor corporala a crescut.

In ultimul deceniu au aparut din ce in ce mai multe dovezi care dezvaluie efectele daunatoare ale grasimii in exces asupra corpului tau. Intr-un studiu care a implicat 1428 de barbati japonezi, cercetatorii au observat o reducere semnificativa a dimensiunii creierului in zona cortexului prefrontal si a lobilor temporali (invatarea si memoria).  La adultii sanatosi, indicele de masa corporala (IMC) ridicat era invers proportional cu activitatea cortexului prefrontal. IMC-ul ridicat a fost asociat, de asemenea, cu anomaliile mielinei in cortexul prefrontal al unor adulti sanatosi si mai in varsta.

Obiectivul studiului  a fost testarea ipotezei ca un IMC ridicat este asociat, intr-un grup de persoane sanatoase, cu o circulatie sanguina mai slaba la nivelul cortexului prefrontal, pusa in evidenta prin intermediul imagisticii cerebrale SPECT. In acest scop, a fost comparat grupul de subiecti sanatosi care aveau un IMC ridicat, cu acei membri ai grupului sanatos care aveau o greutate normala.

Rezultatele studiului au fost clare. Subgrupul cu IMC-ul ridicat prezenta valori mai reduse, statistic semnificative, ale activitatii cortexului prefrontal prin comparatie cu subgrupul normal.

Obezitatea se transforma in epidemie globala si este un factor de risc pentru multe afectiuni cronice, incluzand bolile cardiovasculare, diabet, depresia si tulburarile de memorie etc.

Sindromul dinozaurului – Corp mare. Creier mic. Specie pe cale de disparitie

Sindromul dinozaurului a fost folosit ca si expresie ca urmare a unor studii de cercetare de la Universitatea din Pittsburgh, care au demonstrat ca, pe masura ce greutatea creste, marimea efectiva a creierului scade.

Cand persoanele evaluate aveau IMC-ul cuprins intre 25-30, fiind considerate supraponderale, aveau un volum cerebral cu 4 la suta mai redus, iar creierul lor arata cu opt ani mai batran decat cel al unor persoane sanatoase. Cand subiectii prezentau un grad mai avansat de obezitate, cu un IMC de peste 30 de unitati, prezentau un volum al creierului mai redus cu 8 la suta si un aspect cu 16 ani mai imbatranit decat cel al unor persoane sanatoase.

Intr-un alt studiu de cercetare publicat in revista Nature Obesity, s-a  descoperit ca, pe masura ce greutatea unei persoane creste, functionarea cortexului prefrontal, partea cea mai umana si mai rationala a creierului, se deterioreaza.

In plus, mai multi autori informeaza ca tesutul gras determina in mod direct cresterea nivelului de substante chimice cu efect inflamator, ceea ce are un efect negativ asupra structurii si functionarii creierului.

Optimizeaza-ti cortexul prefrontal

Una dintre problemele majore asociate unei greutati peste medie si obezitatii este faptul ca exista dovezi clare ca aceasta iti deterioreaza cortexul prefrontal, care dupa cum s-a vazut, este centrul de luare a deciziilor al creierului tau. Asa ca daca nu tii sub control greutatea, iti va fi din ce in ce mai greu sa iti folosesti ratiunea de-a lungul timpului pentru a deveni si a te mentine sanatos.

Acum este momentul sa incepi sa iti imbunatatesti sanatatea si longevitatea si nu intr-un moment oarecare din viitor, care, cel mai probabil, nu va veni niciodata.

Fii la curent cu noutățile

Abonează-te la newsletter!

Articole similare