Îți dorești să slăbești? Programează-te la o consultație cu unul dintre specialiștii noștri:
De multe ori auzim diverse persoane care invocă un metabolism lent ca și cauză a greutații lor. Este adevarat că metabolismul este legat de greutatea corporală, dar ceea ce determină cât de mult cântărești are ca și cauză principală consumul de alimente și calorii, precum și activitatea fizică desfăsurată. Metabolismul nu este altceva decat rata sau viteza la care corpul tău arde caloriile pentru a susține viața.
Ce reprezintă rata metabolică de repaos sau bazală?
Rata metabolică de repaus este rata la care arzi energie sau calorii atunci când te odihnești. Caloriile sunt în mod constant necesare pentru a îndeplini funcții esențiale ale corpului, cum ar fi bătăile inimii, respirația, eliminarea deșeurilor sau a toxinelor etc. În medie, aproximativ 50-75% din consumul zilnic de energie este atribuit acestei rate metabolice de repaus. Pur și simplu, transformă alimentele pe care le consumi în energie.
Ce determină încetinirea metabolismului?
Încetinirea metabolismului este cauzată în principal de o masă musculară scăzută. Reducerea masei musculare se datorează lipsei activității fizice. O greșeală obișnuită a multora este că se înfometeaza pentru a nu se ingrasa în loc să mănânce în mod corespunzator. Majoritatea oamenilor cred că cheia succesului pentru a slăbi este reducerea numărului de mese, dar de fapt acesta este cel mai rău lucru pe care îl poți face.
Abținerea pe perioade lungi de timp de la mâncare, stimulează depozitarea grăsimilor și poate determina mărirea celulelor grase (adipocitelor). Dacă nu mănânci frecvent, trei mese principale și două gustări pe zi, de fapt, încetinești metabolismul. Cu cât intervalul de timp între mese este mai mare, cu atât metabolismul încetinește din nou pentru a economisi energie.
Persoanele cu un metabolism scăzut sau lent nu convertesc într-un mod eficient caloriile alimentare în energie, ceea ce le face să ia în greutate din cauza lipsei de energie. O persoană cu metabolism ridicat sau rapid poate arde caloriile alimentare înainte de a fi depozitate în celulele grase, ajutându-le să mențină o greutate sănătoasă.
Care este solutia?
Soluția este de fapt foarte simplă. Investește in tine și dorește-ți să faci niște schimbări.
Iată mai jos o listă cu 10 modalități ușoare și eficiente de a a-ți stimula metabolismul:
1. Nu te infometa
De fapt, infometarea te determină să pierzi o cantitate mult mai mare de apă și de mușchi din organism decât grăsime. Scăderea aportului sub 1000 de calorii pe zi poate determina corpul tău să intre în starea de înfometare.
2. Mănâncă mai des si mai puțin
Ia mese echilibrate cu suficiente calorii, pentru a menține energia necesară accelerării metabolismului.
3. Nu sări peste micul dejun
Dacă nu mănânci micul dejun, iți vei încetini metabolismul și corpul va intra în starea de „acumulare”, va incerca să-și faca „provizii”, crezând că suferă de foame, deoarece a trecut prea mult timp fără mâncare (de la cina din ziua precedentă).
4. Bea apă!
Bea minimum 1.5 – 2 litri de apă pe zi (30-35 ml/kg corp pentru adulti). Arderea caloriilor in cadrul proceselor metabolice necesită apă pentru a funcționa eficient.
5. Planifică corect programul de somn
Încearcă să respecti orarul de somn și să dormi cel puțin 7 ore pe noapte.
6. Mănancă alimente organice sănătoase
Mănâncă alimente care stabilizează nivelurile de zahar din sânge și care astfel vor ajuta la pierderea de grăsime. Câteva exemple in acest sens ar fi: cereale integrale, leguminoase (precum fasolea, lintea, nautul) etc
7. Fă miscare regulat
Fă miscare zilnic minim 30 de minute. Deasemenea, de două – trei ori pe săptămână încorporează in activitatea ta fizică si o formă de antrenament de rezistență. Muschii antrenați ard mai multe calorii decat o fac depozitele de grasime. Cu cât masa musculară este mai mare, cu atât vei arde mai multe calorii.
8. Evită alcoolul
Alcoolul impiedică arderea grăsimilor și în plus, poate aduce sute de calorii „goale” care se vor transforma în organism in grăsime. De asemenea, poate reduce nivelul de testosteron, ceea ce in cazul bărbaților încetineste procesul de ardere a grasimilor.
9. Suplimentează aportul de vitamine B
Dacă te simți obosit și lipsit de energie, asigură-te că iei un complex de vitamine B.
10. Consumă grăsimi sănătoase
Sursele de grasimi sănătoase includ: nuci si alte oleaginoase, ulei de măsline extra virgin și Omega 3. Suplimentele de Omega 3 reduc nivelul de insulină pe parcursul zilei. Când nivelurile de insulină sunt mari, nu poți arde grăsimea. Uleiul de pește mărește direct oxidarea (arderea) grăsimii din celulele grase.
NOI TE PUTEM AJUTA
La Clinica de Nutriție Superdiet, înțelegem chinul și frustrarea pe care le-ai simțit încercând să slăbești ținând tot felul de diete drastice și dezechilibrate. Ne apropiem de fiecare persoana cu compasiune și respect. Experții nostri vor efectua un istoric complet al fiecărui pacient utilizând metoda clinicii SuperDiet înainte de a elabora planul personalizat de slabire sau de a face alte recomandări.
Contactează-ne la numarul de telefon 0770.364.216 sau 031.425.56.68 pentru a afla mai multe detalii și pentru o programare. Începe chiar ACUM să faci niște schimbări utile în viata ta!
Fii la curent cu noutățile
Abonează-te la newsletter!
Fiecare persoană este diferită, deci are nevoie de un plan personalizat chiar și când vine vorba de slăbit.
Ce femei prezintă riscul pentru diabet gestațional? Care este tratamentul și ce complicații pot apărea?
Dieta vegetariană este sănătoasă, dar trebuie să îți ofere nutrienții necesari ca să ai energie și să te simți bine.
Cum poate influența aportul de calciu pierderea în greutate? Ce alimente să mănânci pentru aportul zilnic de calciu?